Flori de paducel……………………….10 g Frunze de lacramioare………………..10 g Flori de drobita sau grozama……….15 g Frunze de turita sau asprisoara…….15 g Radacina de papadie …………15 g Traista ciobanului (toata planta)……20 g Frunze de visc …………… 20 g Frunza de vita (de struguri rosii)……. 25 g
Se pun 6 linguri cu virf din acest amestec intr-un recipient. Se toarna deasupra 4 cani de apa. Se pune recipientul la fiert, la flacara potrivita, timp de 3 minute. Se ia recipientul de pe foc si se acopera cu un servet, lasind amestecul sa infuzeze 30 de minute sau chiar toata noaptea. Se strecoara si din ceaiul astfel rezultat se beau 2 pahare pe zi intre mese.
Urmatoarele ceaiuri se prepara dupa cum urmeaza. Se fierbe un litru de apa timp de 5 minute, intr-un vas emailat. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca pana cand apa devine calduta. Se adauga plantele uscate, foarte bine maruntite si se lasa 4—5 ore in vasul acoperit cu un capac. Se extrage lichidul si se pune intr-o sticla. Pentru baile de maini si de picioare se pun 2 litri de apa la fiert timp de 5 minute. Se ia vasul de pe foc, se lasa sa se racoreasca apa cat suporta mana si se adauga 200 ml de extract de plante din sticla. Se fac bai de picioare, maini, dupa caz, timp de 8 minute, s-au cataplasme. Pentru acestea se pune vata intre 2 bucati de tifon, se imbiba cu ceai diluat, fierbinte cat suporta pielea, si se aplica pe partile bolnave unde se lasa 8 minute.
Cozi de cirese 30 g Radacina de pir 20 g Radacina de capsuni 20 g Matase de porumb 20 g Frunze si tulpini de griul potirnichii 20 g Frunze si radacini de papadie 20 g Frunze si tulpini de barba-ursului 20 g Frunze de cretusca 20 g
Se pun 8 linguri cu virf din acest amestec intr-un recipient. Se toarna deasupra 8 pahare cu apa. Se fierbe totul la flacara potrivita, timp de 3 minute. Se ia de pe foc recipientul si se acopera cu un servet, lasind amestecul sa infuzeze timp de 15 minute. Se strecoara si se beau din acest ceai doua cani pe zi, la distanta de mesele respective.